tisdag 27 september 2011

Varför denna blogg?

Den 28 augusti 2011 sände SVT dokumentären Srebrenica – Staden som offrades, som innehöll en rad faktafel, sanningssnåla yttranden och censurerad fakta. Som svar på filmen skapades ett oberoende nätverk av akademiker, journalister, analytiker och studenter.  Nu lanserar organisationen webbsidan ”Sanningen bakom filmen Staden som offrades” med målet att med hänvisning till rättsliga institutioner och olika forskningsinstitut behandla alla faktafel och all ensidig presentation i filmen.
Innehållet i dokumentären Srebrenica – Staden som offrades väckte stor uppmärksamhet och skapade en häftig debatt som engagerade både allmänhet och media.  Filmen är för närvarande under granskning hos Granskningsnämnden i Sverige och Norsk Presseforbund i Norge.

Målsättningen bakom webbsidanSanningen bakom filmen Staden som offrades” är att argumenterat och med hänvisning till rättsliga institutioner och olika forskningsinstitut behandla alla faktafel och tendentiös presentation av innehållet i filmen. Organisationen vill genom fakta och argument förhindra att filmen ger en missvisande bild av vad som hänt under kriget och främst av folkmordet i Srebrenica. Därför kommer man att erbjuda kontrollerad och vetenskapligt bekräftad fakta kring dessa händelser.

I sitt arbete samarbetar organisationen också med andra institut som forskar eller på annat sätt berör temat folkmord. Dessa samarbeten kommer att utvidgas i framtiden.
Sanningen bakom filmen Staden som offrades” välkomnar alla att besöka hemsidan eller kontakta organisationen vid eventuella frågor. www.stadensomoffrades.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar