torsdag 19 april 2012

Anders Breivik nämner ”serber” 341 gånger, Srebrenica 0 gånger

Norrmannen Anders Behring Breivik som har erkänt de båda terrordåden i Oslo och på Utöya bygger sin världsbild på idéer och tankegångar som finns representerade runt om i europeiska parlament. En av de frågor som den terrormisstänkte fokuserar på i sitt manifest 2083 - A European Declaration of Independence, och som han säger var avgörande för det han helst vill se som ett modernt korståg, är Balkankriget.
I artikeln Breivik´s Balkan obsession  Breviks Balkanfixering  som publicerades på en av tidningen The Economists bloggar i måndags skriver skribenten att en sökning i det 1 500 sidor långa manifestet på "serb" ger 341 träffar, "Bosnien" 343 och "Albanien" 208. "Srebenica", den stad med omnejd där omkring 8 000 bosniaker mördades får ingen träff. 

Breivik och serbiska massmord
Systematiska massmord på bosniaker i Bosnien inspirerade Breivik. Avrättning av civila bosniaker i Brckosommaren 1992.

Författaren och journalisten Andreas Malm som har skrivit boken Hatet mot muslimer förklarar Breiviks fokus på Balkan. Varför är det är en så viktig beståndsdel i islamofobiska sammanhang? 

 Det finns en direkt linje som går tillbaka till folkmordet i Bosnien. Många av de idéer som Anders BehringBreivik ger uttryck för i sitt manifest formades där. Det vill säga, tanken att muslimerna är på väg att ta över Europa, att de föder för många barn och att de utövar hemlig makt över kontinenten  något somserbnationalisterna drev. Det fördes sedan vidare av Bat Ye`or i Eurabien-teorin. Men dessutom är Balkanför de här krafterna en sorts symbolfråga  en frontlinje i kriget mot islam i Europa.  

Serbnationalisterna uppfattas som missförstådda hjältar som har gjort det alla bör göra, nämligen ta strid emot den muslimska koloniseringen av Europa. De uppfattas som vår tids korsfarare som vi bör efterlikna. Och det är ju det Anders Behring Breivik vill göra, bokstavligen. Han refererar till Karadzic [Radovan Karadzic, då Bosnienserbisk president som nu står inför rätta i Haag, red. anm] som krigshjälte och korsfarare.

Källa: "Kulturmarxisten" är en kvinna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar