tisdag 17 april 2012

Officiell protest mot Bildt närvaro i Sarajevo

"Han satt bara fem mil från Srebrenica under pågående slakt. Han satt med Milosevic och Mladic och åt lunch".

Skrivet av:  Ehsan Fadakar lördag 7/4 2012

Det var under fredagens minnesceremoni på 20-årsdagen av serbernas belägring av Bosniens huvudstad Sarajevo som Carl Bildt fick utstå häftig kritik från bland andra Florence Hartman, krigskorrespondent under kriget och före detta talesperson för krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien.

Nu visar det sig att flera svenskbosniska organisationer stått bakom en officiell protest mot 62-årige Bildts närvaro i Sarajevo som skickats till den svenska regeringen.

- Vi har protesterat på grund av att han i sin roll som hög medlare satt bara fem mil från Srebrenica under pågående slakt. Han satt med Milosevic och Mladic och åt lunch. Jag tycker att han har ett moraliskt ansvar. Han har inte förtjänat att närvara på minnesceremonin, säger Edin Osmanicevc, som själv flytt till Sverige under kriget, till SvD.

Det Bosnisk-hercegovinska riksförbundet ställer sig bakom kritiken.

- Hans diplomati under och efter kriget är en stor dubbelmoral. Alla de som hade makt att ta beslut då och inte gjorde det får leva med konsekvenserna att många liv har försvunnit, säger ordföranden Azra Jelacictill SvD.

"Han förtjänar inte att vara här"


Hartmann reagerade starkt under ceremonin under fredagen då 11541 tomma, röda stolar ställdes ut på Sarajevos gator för att hedra offren från belägringen.
- Varför är han här i dag? När han kunde göra något så sa Bildt att Milosevic var en bra kille. Och det finns transkriberat, säger hon.

- Jag är ledsen, men han förtjänar inte att vara här i dag.
Utrikesminister Bildt svarade sent under fredagskvällen att "kriget väcker självklart känslor".

– Hans kommentar är att hans uppgift där nere var att få slut på kriget och att åstadkomma en varaktig fred. Under besöket i Sarajevo mötte han många positiva reaktioner och det bosniska ledarskapet var mycket positivt till honom, säger Utrikesdepartementets presschef Anders Jörle till DN.

– Sedan konstaterar han att kriget självklart väcker mycket känslor och att det är helt naturligt.
Sarajevo belägrades av serber från den den 5 april 1992 till den 29 februari 1996 och under den här perioden dödades 11541 civila män, kvinnor och barn.

Belägringen av Sarajevo

Den serbiska belägringen av Sarajevo pågick i 44 månader - 11,825 dagar - vilket är längre än Nazitysklands belägring av Leningrad. 380.000 människor var utan el, vatten eller värme, och gömde sig från de omkring 330 bomber som varje dag som slog in i staden.

Öppnade eld mot folkmassa

1992 hade EEG erkänt Bosnien som en självständig stat, något som landets bosniska serber inte ville kännas vid. Dessa ville istället bo i det då serbiskdominerade Jugoslavien. Samma år öppnade serbiska nationalister eld mot en folkmassa i Sarajevo, vilket räknas som startskottet till det fruktansvärda krig som kostade över 100 000 människor livet.

Tillsammans med serbiska nationalister belägrade senare det närliggande Serbien 70 procent av Bosnien och ockuperade Sarajevo fram till 1996.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar