fredag 20 april 2012

Richard Butler - Srebrenica var avrättningsoperation

Richard Butler som militära expert vittnade den 18 april 2012 i rättegången mot Radovan Karadzic. Han kallade operationen för att inta Srebrenica för - an operation to kill.

Richard Butler beskrev den bosnienserbiska arméns (VRS) operation i Srebrenica som en operationen "an operation to kill" som hade som mål att döda tusentals omringade och tillfångatagna bosniaker efter Srebrenicas fall. Som Butler sade befälsordningen i Srebrenica "fungerade precis som planerat".

Med hjälp av dokument och andra bevis kunde Butler rekonstruera operationen ”Krivaja 95”, som genomfördes i juli 1995. Karadzic, tidigare president i självutropade ”Republika Srpska” är åtalad för bl. a. brott som begåtts under operationen.

En rapport från ”inrikesministeriet” i då självutropade Republika Srpska från den 13 juli 1995 nämner först "hundra” och senare samma dag "tusentals” bosniaker fångade i området Nova Kasaba, Konjevic Polje och Sandici. En annan polisrapport säger att flyktningskolonnen som rörde sig mot Tuzla begärde över radion information från den 2:a kåren i den bosniska regeringsarmen hur de ska komma fram till den regeringskontrollerade territoriet. Ett avlyssnat samtal registrerad av den bosniska regeringsarmén avlysningscentral visade att den bosnienserbiska armén och polisen höll åtminstone 6 000 fångar på eftermiddagen den 13 juli 1995.

Dokument och andra bevis som Butler granskade visar att på eftermiddagen den 13 juli 1995, har ca 1000 fångar tagits till ett lager i Kravica. Den första massproducerade avrättning ägde rum där.

Avrättning av bosniaker i byn Kravica
Fotografiet ovan är en unik historisk bild. Den fångar en massaker när den egentligen pågår i byn Kravica i närheten av Srebrenica omkring 17:15 den 13 juli 1995. Vad som gör denna bild ännu mer anmärkningsvärd är att den blev allmän handling dagen efter massakern, den 14 juli. Det var en del av en video reportage om händelserna i Srebrenica sändes av en Belgrad TV-station (Studio B).

Samma kväll, vid ungefär 20-tiden, omedelbart efter massakern i Kravica informerade den civila kommissionären för Srebrenica, Miroslav Deronjic, presidenten Karadzic i ett telefonsamtal via en mellanhand att cirka 2 000 fångar hade förts till Bratunac. Butler sade att den siffran växte under natten, då många fångar tillbringade natten i bussar och lastbilar. Den kvällen började fångarna transporteras vidare till Orahovac, Petkovci, Pilica och andra platser där de hölls i tillfälliga läger. Under dagarna som följde fördes fångarna bort till avrättningsplatser.

Dokumenten visar också att militära och befälhavare för polisen höll Karadzic välinformerad om händelseutvecklingen. En brådskande rapport från generalstaben för den bosnienserbiska armén som skickades till Karadzic den 14 juli 1995 anges att ett "stort antal" bosniaker har överlämnats i Milici, Bratunac och i Skelani området. Dokument visar vidare att Karadzic inte tvekade att ta telefonen och ringa generalstaben när det gällde frågor som hade med statsbildningen av RS att göra.

Åklagarens Nicholls hänvisade till några avlyssnade samtal mellan överste Ljubisa Beara, generalen Krstic och andra VRS officerare. De diskuterade ansträngningar för att tillhandahålla tillräckligt med soldater för att utföra massavrättningar. I ett av samtalen, klagar Beara att han fortfarande har ”3 500 paket att dela ut”. Butler förklara de att ”Paket "var i själva verket fångar, medan "dela ut" var ett kodord för deras avrättning. Åklagaren Nicholls pekade också på Vujadin Popovic-s ansträngningar för att få tillräckligt med bränsle för att överföra fångarna till avrättningsplatser och Krstic försök att få tillbaka de bosniaker som flytt från Zepa till Serbien genom att korsa Drina floden.

I slutet av undersökningen, fick Butler några frågor av domaren Kwon. Butler bekräftade att ordern "för att döda" hade utfärdats genom VRS befälsordningen. Det var uppenbart att dessa order skulle genomföras, även om de bröt mot krigsregler, säger Butler. Det faktum att ingen motsatte sig utan lydde dessa order visade att befälsordningen "fungerade precis som det var planerat", säger Butler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar