lördag 28 april 2012

Fallet Gert Fylking – ska det vara brottsligt att fördöma krigsbrott

Är det serbiska folket som Breivik? Inte på något sätt. Det var i -Radio1- i tisdags förra veckan som Gert Fylking sa att världen är full av personer som den norske terroristen Anders Behring Breivik. Nu har MTG beslutat att stänga av Fylking från sitt jobb på obestämd tid. Många anser att det är fel eftersom  Gert Fylking syftade på serberna som hyllar krigsförbrytare och inte det serbiska folket som helhet. Aningslösheten bland svenska politiker och allmänhet är dock närmast gigantisk om vilka proportioner den serbiska ultranationalismen har nått.

Gert Fylking sa följande:
”Vi har fått tag på många andra ock. Vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som ena jävla svin och hade ihjäl hundratusentals människor på flykt. Dem har vi fått tag på. Men tror du att de döms av serberna? Nej, serberna hyllar dem som hjältar. Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dum i huvudet eller är det bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?


Men vad har Fylking gjort för fel? Att ställa frågan om de som hyllar krigsförbrytare är dumma i huvudet? Hur stort är stödet för krigsbrottslingar bland det serbiska folket?

Slobodan Milosevic - åtalad för folkmord och krigsförbrytelser under kriget i Bosnien, Kroatien och Kosovo


Slobodan Milosevic var Serbiens president mellan 1989–1997. Han understödde öppet en storserbisk stat som skulle omfatta alla områden med serbisk befolkning inom hela förbundsstaten. På 600-årsdagen av slaget vid Trastfältet (Kosovo Polje) 1989 höll Slobodan Milosevic ett tal inför cirka 1 miljon människor på minnesplatsen för slaget i Kosovo, där han eldade på den "storserbiska" nationalismen.

Slobodan Milosevic vid Trastfältet

Milosevics tal brukar betraktas som startskottet för krigen på Balkan och Jugoslaviens sönderfall.
Han åtalades i oktober 2001 misstänkt för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget i Kroatien och åtalades i november 2001 åtalad för folkmord och krigsförbrytelser under kriget i Bosnien. Milosevic hann dock avlida innan rättegångarna avslutats.

Under begravningsceremonin i Belgrad av den förre presidenten Slobodan Milosevic hyllades han uppemot 60 000 anhängare. Den enorma folkmassan lamslog trafiken i Belgrad.

Jag tror inte att det är sant, att detta är mitt land, en mardröm, säger en man som gått ur sin bil för att förfärad se massorna tåga förbi.

EU:s utrikesministrar var samlade till informellt möte i Salzburg i Österrike när beskedet kom om att Slobodan Milosevic avlidit.

Det betyder att en del av den nödvändiga processen att bringa rättvisa efter krigsförbrytelserna på Balkan inte kan genomföras, säger Sveriges utrikesminister Laila Freivalds. Rättegångarna är viktiga som en del i den försoningsprocess som behöver äga rum.

Vojislav Seselj, åtalad för att ha organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Bosnien

Vojislav Seselj grundade den 6 januari 1990 Serbiska befrielserörelsen (tjetnikrörelsen), som kom att gå samman med Radikala folkpartiet till Serbiska radikala partiet – ett ultranationalistiskt parti som sedan december 2006 ockär Serbiens största parti. I februari 2003 fördes han till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, där han står åtalad för att ha organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Bosnien och Kroatien.

Serbiska nationalister i Belgrad
Serbiska Radikala Partiet bygger sin ideologi på serbisk nationalism och idén om Storserbien. Partiet beskriver sig som anti-globaliseringsparti och vill motarbeta Serbiens försök att bli medlem i Europeiska unionen. Istället syftar det till att skapa ett slaviskt "broderligt" band med Ryssland, samt även med Kina, och att förena alla serber på Balkan i ett enda land, Storserbien. Partiet vill inte ha något samarbete med krigsförbrytartribunalen för fd Jugoslavien ICTY och ser Ratko Mladić och Radovan Karadžić som "serbiska hjältar".

I Belgrad utanför den amerikanska ambassaden nästan fyra år efter att Seselj fördes till Haag demonstrerade den 2 december 2006 omkring 30 000 serber i Belgrad. Enligt demonstranternas källor samlades det omkring 60 000 människor. Ekot rapporterade om händelsen och det mycket stora stödet för den misstänkte krigsförbrytaren. Demonstranterna anklagade samtidigt USA och FN för att försöka döda Seselj precis som skedde med Slobodan Milosevic enligt demonstranterna.

Lyssna på Kjell Albin Abrahamson som rapporterade om händelsen till Sveriges Radio.
I staden Novi Sad hölls demonstrationer till stöd för Seselj den 12 november 2010 där man sa bl. a. att "Serbien är inte Boris Tadic, Serbien är Ratko Mladic."

Stora folksamlingar hölls regelbundet i Serbien och Seseljs popularitet verkar inte minska.

Serbiska ultranationalister i Belgrad

Senaste större samling ägde rum den 25 februari 2012 i huvudstaden Belgrad där man även demonstrerade mot EU. Stödet för Seselj är enormt både bland folket men även inom akademiska kretsar. Bilden ovan visar det enorma stödet som extremnationalisterna har i Serbien.

Även amerikanska medier rapporterar frekvent om den mycket utbredda nationalismen i Serbien [Thousands rally for pro-Russian nationalists in Serbia’s election].

Ratko Mladic – åtalad för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten

Ratko Mladic är en före detta bosnienserbisk militär, överbefälhavare över bosnienserbernas självutropade armé, känd för att sedan år 1995 av krigsförbrytartribunalen i Haag ha varit åtalad och efterlyst för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Mladic var på flykt tills han den 26 maj 2011 greps av serbisk polis i byn Lazarevo i Vojvodina i norra Serbien.

Peter Kadhammar som träffade Mladic 1993 beskrev honomhär – ”Om serberna har en stor hjälteär det Mladic. Först slogs han i Kroatien. När kriget började i Bosnien utnyttjade han sin överlägsenhet i artilleri och stridsvagnar, omringade städerna och sprutade glödande stål över dem. I västvärldens ögon är han en klockren krigsförbrytare.

Han anses vara extremt hänsynslös, en fanatisk nationalist som flera gånger sa att ”bosniakerna är inte människor, de är muslimer”. Hans hat mot muslimer fick sin epilog och resulterade i ett folkmord i Srebrenica.

Samtidigt som hjulen rullade i utlämnande frågan parkerade demonstranter sig på gator i torg i Serbiens huvudstad Belgrad samt i serbkontrollerade områden i Bosnien för att ge den bosnienserbiske före detta överbefälhavaren sitt stöd.Stora demonstrationer hölls den 29 maj 2011 i Belgrad några dagar efter att Ratko Mladic greps. Då samlades över 10 000 demonstranter. Minst fem demonstranter och 13 poliser skadades och fler än 150 demonstranter greps. ”Kämpa - begå självmord!”, skanderade överförfriskade män, som bar på Mladics porträtt med texten "Serbiens hjälte". Ekot rapporterade att över 3000 kravallutrustade poliser fanns på plats för att hålla ordning när ultranationalister hade samlats för att ge sitt stöd till Mladic.

Vi är här för att visa förrädarna hur riktiga serber försvarar en serbisk hjälte, sade Jovica Pesic, 22, som hade anlänt med buss från staden Uzice.

Enligt Expressen sjöng demonstranterna nationalistiskanger och vissa gjorde Hitler-hälsningar.

Demonstrationerna för Mladic hölls även i Novi Sad i den serbiska provinsen Vojvodina den 26 maj 2009.

Det är ockviktigt att påpeka att Mladic skyddades från högt uppsatta myndighetspersoner i Serbien vilket möjligtgjorde att han underlång tid kunde komma undan att bli arresterad. Det officiella Serbien har hela tiden förnekat varje kännedom om var den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic befinner sig. Men det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel hade graverande bevis på att serbiska myndigheter i många år aktivt bistått Mladic att hålla sig undan rättvisan. Till 2002 förg den serbiska regeringen Mladic med 50 livvakter. Han bodde då i lägenheter som ägdes av den serbiska militären. Tre gånger har Mladic behandlats på militärsjukhus i Belgrad. Sjukhusdirektören, som uppges vara en nära vän till Mladic, blev försvarsminister 2005.

Även bland bosnienserbiska befolkningen är stödet för Mladic enormt. I samband med gripandet av Mladic demonstrerade stora folksamlingar i många serbdominerade städer. Ca 3 000 demonstranter demonstrerade i Mladic-s hemstad Kalinovik, många iklädda svarta t-tröjor med Mladic ansikte som motiv och orden ”Serbia in my heart”. Medierna rapporterade att affärernas skyltfönster pryddes av bilder på den forne bosnienserbiske överbefälhavaren, med texten "Hjälte".


Gert Fylking menade att att större delen av serberna hyllar krigsförbrytare som hjältar. Bilderna talar sitt tydliga språk. Likande folksamlingar organiserades i de flesta serbiska städer i Serbien och Bosnien. Bilderna ovan visat hur detg ut i Pale, Zvornik, Kalinovik, Foca och Banja Luka i Bosnien.

När det serbiska parlamentet beslutade i mars 2010 om att fördöma Srebrenicamassakern då sökte Ekot reaktioner på gatan i Belgrad. Repportern Maria Persson fick märklig reaktion på gatorna vilket hon beskrev i artikeln ”Serber tiger efter Srebrenicabeslut”.

Radovan Karadzic – åtalad för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten

Karadzic var ledare för de bosnienserbiska ultranationalisterna under kriget i Bosnien och för den serbiska utbrytarregionen Republika Srpska. Han avgick från den posten 1995 efter den ödesdigra förlusten i Operation Storm och att Nato inledde bombningar av Republika Srpska. Han misstänks vara skyldig till organiserandet av etnisk rensning och folkmord riktad mot bosniaker i Bosnien, bland annat i staden Srebrenica där omkring 8 000 bosniaker massakrerades i juli 1995 av serbisk militär.

Karadzic höll sig mellan 1996 och 2008 undan Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) och bodde i Serbiens huvudstad där han greps den 18 juli 2008 av serbisk säkerhetstjänst. Detta skedde efter att Serbien har varit under hård press från Bryssel att få fast de kvarvarande misstänkta krigsförbrytarna. Det har under alla dessa år pratats om Serbiens lednings ovilja att gripa Karadzic p g a av det enorma stödet som han har hos befolkningen.sent som 2004 kom heta tips från chefklagaren vid FN:s krigsförbrytartribunal Carla del Ponte där det sades att Karadzic bor i Belgrad men ingen i den serbiska säkerhetstjänsten agerade.

Serberna hyllar Karadzic i Belgrad
Serbiska ultranationalister hyllar Karadzic i Belgrad

När Karadzic greps då saknades inte anhängare som skulle hylla honom som hjälte. Den 21 juli 2008 hölls det demonstrationer för Karadzic i Belgrad. De som protesterade kastade sten mot poliserna och kallade dem förrädare. Flera talare krävde regeringens avgång och sa att Serbien dödas av Serbiens president Boris Tadic. Det är värt att påminna att nationalisterna inte var speciellt besvikna när Serbiens tidigare premiärminister Zoran Djindjic mördades i mars 2003. Det var just Djindjic som vann mångas anseende när han sände Milosevic till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Men när han var Karadzic och Mladic på spåren dödades han av medlemmar ur Röda baskrarna, som bl. a. gjort sig skyldiga till avrättningar av bosniakiska pojkar runt Srebrenica samt många andra krigsbrott i Bosnien, Kroatien och i Kosovo.

Bara en vecka senare den 29 juli 2008 demonstrerade omkring 15 000 serbiska nationalister i Belgrad mot utlämningen av Karadzic till FN-tribunalen i Haag. Folk strömmade längs Belgrads avenyer på väg mot Republiktorget, där en jättescen hade satts upp för massmötets talare.  Senare uppstod det bråk mellan polisen och demonstranter som kastade föremål mot poliserna, som svarade med tårgas. Mötet har utlysts av ultranationalistiska Serbiska radikala partiet.

Serbernas stöd för krigsförbrytare
Banja Luka - stort stöd för krigsförbrytare som hyllas som hjältar

Stödet till de serbiska krigsförbrytarna är omfattande inte bara bland vanliga människor utan även i det politiska och akademiska samhället. Bosnienserbiska partiet (SDS) tilldelade i juli 2010 krigsförbrytarna Radovan Karadzic och Momcilo Krajisnik hedersutmärkelser. SDS hedrade partiets två grundare i den 10 juli, på 20-årsdagen av partiets tillkomst. Utmärkelserna överlämnades till Karadzics och Krajisniks anhöriga, dagen före 15-årsminnet av folkmordet i Srebrenica, när omkring 8 000 bosniakiska män och pojkar mördades av Bosnienserbiska styrkor under politisk ledning av SDS. Stödet till krigsförbrytarna är systematiskt, väl organiserat och har institutionaliserats under beskydd av västvärlden accepterat fredsavtal - Daytonavtalet.

Varför har nationalisterna stort stöd?

En stor del av ansvaret för det starka serbiska stödet till krigsförbrytare bär även världssamfundet.

Världssamfundets som accepterade av den etniska rensningen och folkmordet i Bosnien resulterade i en intern delning av Bosnien som med nationalpolitiska mått mätt garanterar amnesti för begångna krigsbrott. Serberna har genom krigsförbrytelser uppnått sina mål och fått sina erövringar accepterade av det demokratiska världssamfundet.

Varför skulle serberna fördöma sina krigsförbrytare om resultatet av deras brott är allmänt accepterade och har ett namn – den bosnienserbiska utbrytarregionen Republika Srpska.

Och återigen Fylkings fråga:
Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen (som ser krigsförbrytare som hjältar) som är dum i huvudet eller är det bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag om inte världssamfundet ockär dumma i huvudet som visserligen inte hyllar krigsförbrytarna men dessvärre godkänner de dessa krigsförbrytarnas verk.

En stabil fred på Balkan kräver rättvisa och sanning om det förflutna. Världssamfundet har dock sänt ut en signal att våld lönar sig, att folkmord lönar sig. Det är hög tid för världssamfundet att reparera felet innan det återigen blir för sent!

Hämtat från: "Staden som offrades"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar