måndag 19 december 2011

Filmen "Staden som offrades" fälldes av norska Granskningsnämnden

Den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, PFU (Pressens Faglig Utvalg), har fällt den norska dokumentären om Srebrenica-massakern, en film som tidigare uppmärksammades i svenska och norska medier.  Enligt många bedömare ansågs filmen vara ett grovt stycke historieförfalskning. Det scenario som presenteras i filmen har därför lett till många reaktioner och filmen har börjat betraktas som propagandafilm i sin renaste form.
NP
I sin motivering skriver PFU att filmen ignorerar eller utelämnar några grundläggande fakta som hör hemma i varje berättelse om kriget i Bosnien. Urval av fakta i den här filmen bedöms som pressetiskt oacceptabelt. Dessutom kritiseras filmen för att den inte nämner domar i de internationella domstolarna i Haag, ICJ och ICTY.

Dessa domstolar har i många rättprocesser granskat omfattande bevis och fastställt att ”det fanns en plan att etniskt rensa landet av icke-serber, en plan som enligt domstolen kulminerade i massakrerna i Srebrenica”. Vidare konstaterar PFU att Srebrenica var ett av de bäst dokumenterade folkmord i historien där fler än 8000 människor dödades.

PFU kritiserar filmens kontroversiella källor vars påståenden inte vägs mot domar och slutsatser i de rättsliga processerna vid ICJ och ICTY som i praktiken hävdar motsatsen.

Vi har tidigare på denna hemsida sammanfattat problembilden med oetisk journalistik som karakteriserar den här filmen. I artikeln På tal om propaganda sammanfattade Emir Dzanic och Rickard Olseke filmen med följande ord:

”Flyum och Hebditchs framställning ger en avsiktligt ofullständig bild av händelseutvecklingen och leder till falska slutsatser om bakgrunden till folkmordet i Srebrenica som strider mot historiska fakta som fastställts av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY)”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar