måndag 19 december 2011

SVT - Sarajevo och Srebrenica som symboler samt ansvaret för blodbadet i Bosnien

Anmälaren anser att programledarens val av Sarajevo och Srebrenica som symboler för krigen på Balkan är partiskt, och att det finns andra än de av programledaren utpekade Karadzic och Mladic som är ansvariga för blodbadet i Bosnien.
Anmälaren anser att programledarens val av Sarajevo och Srebrenica som symboler för krigen på Balkan är partiskt, och att det finns andra än de av programledaren utpekade Karadzic och Mladic som är ansvariga för blodbadet i Bosnien.

Krigsförbrytartribunalen i Haag har slagit fast att massakern i Srebrenica i juli 1995 är det största massmordet i Europa sedan andra världskriget, och att det är folkmord. Ca 8 000, främst män och pojkar avrättades av bosnienserbiska trupper. Detta är bakgrunden till att händelsen har blivit den främsta symbolen för krigen på Balkan.
Den 44 månader långa belägringen av OS-staden Sarajevo gjorde den till en faktisk symbol för kriget i Bosnien. SVT har svårt att se att det skulle bryta mot kraven på saklighet och opartiskhet att omtala Sarajevo på detta sätt i inslaget.
Programledaren säger i en påannons till inslaget att ”Radovan Karadzic och hans millitära befälhavare Ratko Mladic anses huvudansvariga för blodbadet”. Detta har stöd i bl.a. det faktum att de bägge under många år varit eftersökta och anklagade av Krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord i Bosnien. SVT kan därför inte heller se att programledaren i detta avseende har brutit mot kraven på saklighet och opartiskhet.
Anmälaren menar att ”många bedömare” anser att den föra bosniska ledaren Alija Izetbegovic bär det största ansvaret för blodbadet i Bosnien genom att han avvisade den s.k. Cutileiro-planen. Anmälaren hänvisar också till en rapport från det Nederländska Institutet för Krigsdokumentation, NIOD som stöd för detta.
Cutileiro-planen för Bosnien framlades 1992 och avvisades av Izetbegovic med hänvisning till att den innebar att centralmakten i Bosnien skulle avvecklas och att landet kunde delas upp efter etniska linjer i bosniska, serbiska eller kroatiska områden.
Om, och i så fall hur, detta ställningstagande påverkade händelseförloppet fram till krigsutbrottet i Bosnien, kan det finnas olika uppfattningar. Men att därmed ge Izetbegovic det ”största ansvaret” för blodbadet i Bosnien ter sig långsökt. Särskilt i förhållande till det som sen hände i Srebrenica, där dokumentation från Krigsförbrytartribunalen entydigt har visat den bosnienserbiska sidans ansvar. När det gäller rapporten från NIOD ber SVT att få återkomma till den längre fram.
Uttdrag ur Sveriges Televisions yttrande över Aktuellt, SVT2, 2009-10-26, inslag om krigen på Balkan och rättegången mot Radovan Karadzic. Dnr 23/2010. Underskrivet av Jan Axelsson, programdirektör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar