torsdag 22 december 2011

Våldtäkter en del av Mladics militära strategi

Jag drar en suck av lättnad, samtidigt som jag tänker på alla offren för de systematiska våldtäkterna och deras anhöriga. Nu är det bekräftat av den serbiske presidenten Tadic. Den man som greps igår (26/5 2011) är generalen Ratko Mladic. Den man som i alla år har stått högst på listan av efterlysta krigsförbrytare i Krigstribunalen i Haag.

Mladic vars namn för evigt kommer att förknippas med etnisk rensning, folkmord, brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar och alla Genèvekonventionerna. Denna man skall nu föras till Haag.

För några år sedan fördes Radovan Karadic till Haag. Karadic var den ideologiska inpiskaren och Mladic den brutala genomföraren, slaktaren, där intet och ingen förskonades. Bilden av Mladic skålande i champagne samtidigt som slakten i Srebrenica pågick, har fastnat på näthinnan.

Den etniska rensningens fruktansvärda verklighet med systematiska våldtäkter, tortyr, påtvingad flykt, summariska avrättningar var ett okänt begrepp för de flesta av oss för 20 år sedan. Att tiotusentals och åter tiotusentals kvinnor hade blivit systematiskt våldtagna visste vi inte då. Att jag var den som kom att avslöja de systematiska våldtäkterna av kvinnor i kriget på Balkan i november 1992, var en märklig slump.

I dag är våldtäkter välkänt och erkänt som en militär strategi för att uppnå uppsatta politiska mål enligt FN:s resolution i december 2010 en krigsförbrytelse.

Den enda möjligheten till varaktig fred och försoning på Balkan är att sanningen kommer fram. Det kan nu bli verklighet när Ratko Mladic ställs inför rätta i Haag. Alla offer och deras anhöriga kan nu få uppleva att rättvisa skipas. De döda kommer inte tillbaka, offrens trauma upphör inte, men de kan få upprättelse. Äntligen!

CHRISTINA DOCTARE
läkare och författare, chef för WHO:s rehabilitering av krigsskadade i kriget på Balkan och tidigare expert i Krigstribunalen i Haag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar