måndag 19 december 2011

SVT - Ansvaret för krigsutbrottet i forna Jugoslavien

Sveriges Televisions yttrande över Aktuellt, SVT2, 2009-10-26, inslag om krigen på Balkan och rättegången mot Radovan Karadzic. Dnr 23-2010

Sveriges Television har getts möjlighet att yttra sig över om inslaget överensstämmer med kraven på saklighet och opartiskhet mot bakgrund av anmälarens invändningar. Inslaget handlade om den förestående rättegången vid den Internationella Krigsförbrytartribunalen i Haag mot den förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic. I inslaget ges en bakgrund till krigen på Balkan under 1990-talet. Vi får också möte människor i Bosnien som drabbats av konflikten och som därmed berörs av den förestående rättegången. Ett särskilt fokus finns på massakern i Srebrenica juli 1995, som är en av de viktigaste åtalspunkterna mot Karadzic.
Anmälaren hävdar att SVT brister i såväl saklighet som opartiskhet på en rad punkter.

Ansvaret för krigsutbrottet i forna Jugoslavien

I sin bakgrundspresentation av inslaget säger programledaren följande: ”Slobodan Milosevic, som var serb, utlöste krigen på Balkan med sin nationalistiska politik”.
Anmälaren menar att även andra politiska ledare i regionen bär ansvar för krigsutbrottet, och att påståendet är partiskt eftersom det utelämnar viktiga sakförhållanden.
SVT-s uppfattning är att programledarens påståenden överensstämmer med den aktuella samtidshistoriska forskning som finns i ämnet. I Nationalencyklopedins artikel om saken står t.ex. följande:
 ”Milosevic anses allmänt vara huvudansvarig för den serbiska militanta hållningen i Kroatien och Bosnien och Hercegovina, och som mest ansvarig för utbrottet av det jugoslaviska kriget 1991.” Se: http://www.ne.se/slobodan-milosevic 
I anklagelseakten mot Slobodan Milosevic som togs fram av den Internationella Krigsförbrytartribunalen, sägs bl.a. att han från och med 187 ”endorsed a Serbian nationalist agenda” och ”exploited a growing wave of Serbiannationalism in order to strengthen centralised rule in the SFRY.”.
 Seconf Amended Indictment; Case No. IT.99-379PT; Prosecutor v. Slobodan Milosevic; 16 October 2001.
Slovenien, Kroatien och Bosniens självständighetsförklaringar i början på 1990-talet besvarades med krigshandlingar från den av Milosevic styrda Jugoslaviska federala armén, eller från väpnade serbiska grupper i Kroatien och Bosnien som enligt Krigsförbrytartribunalen de facto styrdes av honom.
Enstaka personer må ha en avvikande mening om bakgrunden till krigen på Balkan, men den dominerande uppfattningen inom det internationella samfundets institutioner är att Slobodan Milosevics nationalistiska politik var en huvudorsak till krigen på Balkan.
SVT anser mot denna bakgrund att programledarens beskrivning i det aktuella inslaget inte strider mot kravet på saklighet och opartiskhet.
Uttdrag ur Sveriges Televisions yttrande över Aktuellt, SVT2, 2009-10-26, inslag om krigen på Balkan och rättegången mot Radovan Karadzic. Dnr 23/2010. Underskrivet av Jan Axelsson, programdirektör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar