måndag 19 december 2011

Exempel på serbisk krigspropaganda

Den serbiska tidningen "Vecernje novosti" har under kriget i Bosnien, publicerat en artikel om ett  serbiskt barn vars föräldrar har dödats i kriget. Artikeln med bilden såg ut så här:



Under bilden står följande text:
"Krigets största offer är barn. Så är fallet även i detta krig, ett krig där det serbiska folket kämpar för sin överlevnad. Bilden som för ett och ett halvt år sedan har gått runt i världsmedier, från kyrkogården i Skelani (nära Srebrenica), där ett barn gråter vid sina föräldrars grav där även barnets övriga släktingar ligger begravda. Alla blev dödade i en muslimsk offensiv. Den här bilden lämnar ingen oberörd. Barnet blev adopterat av en familj i staden Zvornik där han går första året på militärgymnasiet."

Sanningen är att barnet på bilden inte ens existerar och att hela artikel är ett påhitt och ett exempel på den hänsynslösa propagandan där en hel generation har indiktrinerats i fruktansvärt hat mot Bosnier.

Bilden föreställer en av de mest kända målningar av den serbiska konstnären Uros Predic från 1879.

Ovanstående exempel av krigspropagandan har beskrivits även i serbiska medier. Extern länk

Före detta amerikanska senatorn Edward Kaufman har gjort ett enastående forskningsarbete kring användning av olika propagandastrategier som brukar tillämpas i krig. Han beskrev i sin rapport (A Broadcasting Strategy to Win Media Wars) hur propagandan användes av regimen i Serbien: “Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket... Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar